‘Wat mooi om zo met zijn allen bij elkaar te zitten’, begint opa Gerrit Jan Prins. Er heerst een gezellige en warme sfeer bij de Prinsen in de woonkamer. Na een kop koffie en een plakje cake ontstaat er al snel een gesprek met de drie generaties van deze hechte familie. Er wordt teruggekeken, gesproken over het heden en vooruitgekeken naar de toekomst. De familie geeft ook het een en ander prijs over de festiviteiten rondom het honderdjarig jubileum van Prins Bouw volgend jaar.

Een eeuw lang.. Het is even stil in de woonkamer op ‘t Harde. ‘Ja, dit maken niet veel bedrijven mee’, zegt Wim, directeur van het bedrijf. Hoe dit kan? Het ondernemersgezin heeft de blik op de continuïteit. ‘Bij ons is werk belangrijker dan winst. Zowel vroeger als nu zijn de medewerkers van Prins Bouw van onschatbare waarde’, aldus Aartje Prins, die al 42 jaar de steun en toeverlaat is van Wim.

 

Terugblikken

Opa Gerrit Jan bracht al op twaalfjarige leeftijd de facturen rond op zijn fiets en vanaf zijn vijftiende ging hij officieel in dienst bij het metselbedrijf. ‘In die tijd was dat heel normaal, je rondde je school af en ging gelijk aan het werk’, deelt opa Prins. In het jaar 1960, na een strenge winter praktisch zonder werk, namen de broers Gerrit en Gerrit Jan de leiding van het bedrijf over van vader Sijmen. Zo’n vijftien jaar later zette Gerrit Jan het bedrijf alleen voort.

Na veertig jaar ondernemerschap voor opa Prins was het in het jaar 2000 tijd om het stokje door te geven aan zijn zoon Wim. Wim runde een bedrijfje in de installatietechniek, hierdoor had hij al enige ervaring met ondernemen. Echter moest hij zich alsnog bewijzen binnen Prins Bouw, want Wim was natuurlijk wel “de zoon van”.

In 2012 kwam broer Sijmen als technisch directeur werken bij Prins Bouw. Hoewel opa Prins dit eerst geen goed idee vond, besloten de broers het toch een kans te geven. Dit pakte erg goed uit, Wim en Sijmen zijn het perfecte duo. ‘Wim is impulsief, doortastend en hij heeft veel lef, terwijl ik wat bedachtzamer ben, voorzichtiger en meer nadenkend’, vertelt Sijmen. In de loop der jaren is het bedrijf hard gegroeid en heeft Prins Bouw zo’n honderd medewerkers in dienst, verdeeld over drie vestigingen: ‘t Harde, Ermelo en Vorchten.

Familie

Soms lopen er op kantoor veel Prinsen op de werkvloer en grappen collega’s dat het allemaal net iets te veel wordt. Maar er zijn ook opvallend veel medewerkers die familiebanden hebben met elkaar. De familie Groothuis is zelfs al drie generaties lang bij Prins Bouw werkzaam. Dit is bijzonder en betekent dat er met plezier gewerkt wordt en dat de werknemers dit thuis en in hun familie delen.

Inmiddels bouwt de vijfde generatie ook mee aan het familiebedrijf. Gerrit Jan, zoon van Wim en Aartje werkt vanaf 2016 mee in het bedrijf. Ook dochter Willemijn zorgt, naast haar baan, af en toe bij Prins Bouw voor ondersteuning wat betreft communicatiewerkzaamheden. Zij zijn opgegroeid met het bedrijf en kregen aan de keukentafel veel mee over het ondernemerschap.

100 jaar

‘Vanaf april 2024 gaan we van start met de viering van het jubileum. Als gezin zijn wij al druk bezig met de voorbereidingen’, vertelt Willemijn enthousiast. ‘In juni gaan we een hele dag op stap met alle medewerkers en in oktober staat een feestelijke jubileumavond gepland voor medewerkers, familie en relaties. Er komt een boek uit en er is al een mooie passende slogan bedacht, maar die gaan we nog niet verklappen’, zegt Gerrit Jan met een lach.

 

Vernieuwing

In 1959 werd de eerste betonmolen bij Prins Bouw aangeschaft, deze werd met de fiets van en naar de bouw getransporteerd en mocht niet gebruikt worden voor het maken van cement. Wat is er in al die jaren veel veranderd. Een honderdjarig jubileum haal je niet door dingen op dezelfde manier te blijven doen. Innovatie is een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Zo wil Wim graag zoveel mogelijk gaan bouwen, met zo min mogelijk materialen. ‘Geen steen voor steen meer, maar één grotere steen. Momenteel zijn we bezig met een betaalbaar concept waarbij je een omgeving neerzet tegen een aantrekkelijke prijs. Minder materialen, maar wel met het juiste effect. Als dit een succes wordt, wat ik denk, dan gaan we hier in de toekomst veel mee werken’, sluit Wim positief af.

Bron: Businessmagazine VSCO’61
Fotografie: Susanne Stange